Cpap, uyku esnasında solunum sıkıntısı ve bozukları yaşayan kişilerin, uyku esnasında üst solunum yollarının uykuda açık kalmasını sağlayan, uyku ve solunum konforunu sağlamaya çalışan, sürekli pozitif havayolu basıncı terapisidir. Cpap’ın açılımı (Contnous Positive Airway Pressure) ‘dır. Doktor tarafından 1 gece kontrol altında tutulan ve durumu belirlenen basınçlı havanın maske aracılığıyla ağız ve burun yoluyla hava yoluna ileterek, kasların gece boyunca çökmesini engelleyen sistemdir.
CPAP Cihazı Nedir ve Neden Kullanılır?
Cpap Cihazı, CPAP ile tedavi edilen obstrüktif uyku apneli hastalar, hava yolundaki tıkanıklıkların üstesinden gelmek, daha kolay nefes almasını sağlamak ve normal solunumu uyarmak için; sürekli ve yüksek basınçlarda burun pasajlarına hava gönderen makinedir.
CPAP Cihazı kullanımı sırasında hasta, uyku esnasında bir yüz maskesi takar. Maske sayesinde üst hava yoluna iletilen hava yolu basıncı hem inspirasyon hem de ekspirasyon sırasında kesintisizdir.
Nazal CPAP, halen orta ila şiddetli obstrüktif uyku apnesi için tercih edilen tedavi yöntemidir. CPAP çocuklarda bile güvenli ve etkilidir. Gündüz uykusu düzelir veya giderir. Kalp fonksiyonu ve hipertansiyon da gelişir. Ve önemlisi, yaşam kalitesi gelişir.
CPAP Cihazının Faydaları Nelerdir?
Başlangıçta, CPAP hastalarına uygun bir hava basıncı miktarını belirlemek için bir uyku laboratuvarında 1 gece solunum fonksiyonları izlenmelidir. CPAP’taki hastalar ilk birkaç gece daha az uyku yaşamakta zorlanmaktadır. Birçok hasta başlangıçta maskeyi rahatsız bulur, klostrofobik ya da utanç verici bulur. CPAP bir tedavi değildir ve hayatı boyunca her gece kullanılmalıdır. Uygun olmayan hastalar obstrüktif uyku apnesi ve buna bağlı semptomların tam bir geri dönüşünü yaşar.
Bir CPAP cihazı, boğazındaki hava basıncını arttırır, böylece nefes alırken solunum yolunuz çökmez. CPAP cihazınızı kullandığınızda, yatakta eşiniz de daha iyi bir uyku çekebilir.